valencià    castellano/español

    SAMBO

            Característiques                                                                                                                                               Altres modalitats
            Breu Història
            Regles
            Video

             CARACTERÍSTICAS

     El Sambo és una disciplina esportiva de combat modern, l'objectiu del qual és vèncer l'oponent de tres formes: obligant-lo a abandonar, projectant-lo sobre l'esquena sense caure l'atacant, o marcant més punts. En el SAMBO, està permès agafar la jaqueta (Kurka) o les cames de l'adversari, efectuar tècniques, projeccions, immobilitzacions i tècniques doloroses. Totes les tècniques, executades amb les cames i els braços estan permeses sobre totes les parts del cos de l'adversari.

Accions típiques del Sambo

            BREU HISTÒRIA

      La Lluita Sambo apareix a la Unió Soviètica en els anys 30. Es comença a estudiar principalment a Moscou, i després en altres ciutats i repúbliques a partir de les diferents lluites tradicionals i populars. Sobre la base de preses d'autodefensa es comença a fer de la lluita un esport. La dada oficial del naixement del Sambo a la Unió Soviètica, és la 16 de novembre de 1938, data en la qual és reconegut com esport.

      El seu nom, Sambo, està compost per les primeres lletres de les paraules Samooborona (autodefensa) i Biez orougia (sense armes) "AUTODEFENSA SENSE ARMES". El Sambo, creat a partir de les diferents lluites nacionals practicades a l'antiga URSS i en altres països dipositaris d'un arsenal enorme de preses, compta en estos moments amb al voltant de 5.000 tècniques de defensa i atac: amb preses del Giuleche de Azerbaidjan, del Kokhe de Armenia, del Kourece de Kazajstan, de la Trinta de Moldàvia, gouchtinuri del Tadjikistan, goreche de Turkmenia, etc.

      Gràcies a les eixides internacionals de sambokas soviètics, es anaren creant Federacions de Sambo a nombrosos països. En el Congrés de 1966 de la Federació Internacional de Lluites Amateurs (FILA.) que tingué lloc a Toledo (USA), s'acordà organitzar tots els Campionats del Món oficials en el marc de la FILA. El 1971 el Sambo fou inscrit per primera vegada en la Spartakiada dels pobles soviètics. El 1984, a Madrid, el Comitè Mundial de Sambo de la FILA es constituí com a Federació Internacional de Sambo Amateur (F.I.A.S.), que és la que des de llavors organitza els Campionat del Món de Lluita Sambo.

            REGLES

     El tapís de Lluita té unes dimensions de 12x12 metres, que es divideix en un àrea de protecció i una zona de combat de 9 metres de diámetre com segueix:

  

     Un combat consta d'un periode de 5 minuts per als homes y de 4 minuts pera les dones.

     Un combat es pot guanyar de tres maneres:

          - Per abandonament.
                    En el cas de que un esportista abandone com a consecuència de sofrir alguna técnica dolorosa. Solament se poden aplicar tècniques doloroses quan el lluitador atacat estiga en terra.

          - Per victòria total.
                   
En el cas d'una projecció on l'oponent caiga d'esquenes i l'atacant quede dempeus.

          - Per punts.
                    Les diferents accions que realitzem atorguen punts que se tindran en compte en cas de que el combat no finalitze abans del temps reglamentari:


     1 Punt:

          - Projecció que fa caure al atacat sobre pit, ventre o glutis, quan l'atacant l'acompanya en la caiguda.
          - Projecció que fa caure al atacat, que estava de genolls, sobre el costat, quan l'atacant roman dempeus.
          - Projecció que fa caure al atacat, que estava de genolls, sobre l'esquena o en pont, si el atacant l'acompanya en la caiguda.
          - En cas de avís o pasivitat.

     2 Punts:

          - Projecció que fa caure al atacat sobre pit, ventre o glutis, quan l'atacant roman dempeus.
          - Projecció que fa caure al atacat sobre el costat, quan l'atacant l'acompanya en la caiguda.
          - Projecció que fa caure al atacat, que estava de genolls, sobre l'esquena o en pont, quan l'atacant roman dempeus.
          - Inmovilització de entre 10 y 20 segons.
          - Per la segona pasivitat o por fugida de tapís en presa dolorosa.

     4 Punts:

          - Projecció que fa caure al atacat, sobre l'esquena o en pont, quan l'atacant l'acompanya en la caiguda.
          - Projecció que fa caure al atacat sobre el costat, quan l'atacant roman dempeus.
          - Inmovilització de més de 20 segons (sólo 1 per combat).

     Està prohibit tota estrangulació i tota tècnica sobre articulació en lateralitat i sobre el genoll i el turmell a més a més en rotació.

            VIDEO

    


Última actualització 30 d'Agost de 2009